Jesus Christ Superstar

 Het verhaal dat we allemaal kennen in een (lederen) jasje van diversiteit.

Vanavond vertoeven we in het Chassé Theater van Breda. We nestelen ons in de donkerrode stoelen van de grote zaal en beoordelen onze plaatsen. Ja, vanaf hier hebben we goed zicht op het spel! Mijn vrouw geeft aan het vreemd te vinden dat het podium weinig tot geen decorelementen bevat. Deze bedenking maak ik me ook,  maar ik merk op dat dit mogelijk te wijten is aan de 'superseats' die wel wat plek innemen. Het licht dimt en vanaf de eerste noot word ik overvallen door kippenvel. 

Jesus Christ Superstar -
1970 WMMS Print Ad - PICRYL 
Jesus Christ Superstar is een rockopera uit 1970. Het verhaal brengt de laatste dagen van het leven van Jezus in kaart doorheen de ogen van Judas. De herkenbare muziek, die geschreven werd door Andrew Lloyd Webber met daarbij Tim Rice's teksten zorgen voor een stuk dat geschiedenis schreef. Zo werd de musical bekend in Londen en Broadway. Ook in België en Nederland werd het stuk doorheen de tijd door verschillende theaterproducties opnieuw uitgebracht. Het verhaal werd in 1974 verfilmd en is ook nu nog te bekijken op online streaming platforms. 



Wauw, wat een mooie mensen verzamelen zich op het podium. Vanaf de eerste minuut valt op hoe divers deze mensen zijn. De rol van Jezus wordt vertolkt door een zwarte man met lange dreadlocks en Maria Magdalena komt tevoorschijn in een stoere leren broek. De gevarieerde outfits van de volgelingen, die eerder sober zijn qua snit, barsten van kleur. De muziek die we horen, wordt live gespeeld door een volledig orkest. De woorden van de songteksten gecombineerd met de krachtige stemmen van de zangers raken me diep. Meermaals emotioneert het gebeuren me. 


Wat ik interessant vind, is dat je dit verhaal al kent. Ook al zag je dit stuk of de film nooit eerder, je herkent de personages en hun intenties. En toch verrast het je. We zien de beleving van de laatste dagen van het leven van Jezus door de ogen van Judas. Als student godsdienst wilde ik dit deel van het verhaal uiteraard zien. De bijbel lezen, wordt, volgens mij, onderschat. Wat zullen deze teksten ons nog bijbrengen? Ze brengen ons zoveel inzichten en waarden, maar ook humor. Ik merk wel dat de bijbelverhalen bij de generatie van mijn ouders nog meer ingebakken zit in het geheugen. Bij mij vroeg het echt wel wat opfrissing en er waren zelfs delen die ik nooit eerder had beluisterd. Opmerkelijk, gezien ik steeds op katholieke scholen zat. Veel hangt dus af van wie er vooraan de klas staat en diens invulling van de lessen. 

Regelmatig krijg ik de vraag of godsdienst geven écht is wat ik wil. Een interessante vraag, want ik weet nooit waar mijn gesprekspartner op doelt. Dat blijkt ook erg verschillend. Of ik dit vak wil geven in een tijd van misbruik in de kerk en of ik wel zeker ben dat dit voor altijd zal bestaan. Een laatste blijkt nog interessanter; of ik wil werken in dienste van een instituut dat mijn identiteit afkeurt. Wow, wacht even!? Laat ons even terugspoelen, want hier haal je wat dingen door elkaar. Het vak dat ik zal geven, richt zich erop om vanuit een katholiek oogpunt jongeren te ondersteunen in het zoeken naar een richting van zingeving, zoeken naar eigen identiteit en steeds vanuit respect naar ieder andere, ongeacht zijn anders zijn. Tegenwoordig zijn we geneigd, al dan niet door de invloed van actualiteiten, om alles wat te maken heeft met religie op een grote hoop te plaatsen. Alles wat goed, slecht of onduidelijk is, gooien we op diezelfde hoop. Daarop kan ik alleen zeggen dat het zo niet werkt. Laten we het kind niet met het badwater weggooien. 


Professor cognitieve psychologie Wouter Duyck opperde deze week nog een radicale oplossing voor het godsdienstonderwijs: “Schrap de lessen godsdienst, dat is niet meer van deze tijd. Zo krijgen leerlingen 2 uur minder les en bespaar je minstens 300 miljoen euro aan loon. (Nws, 2024)


Ik betreur dat bovenstaande professor de lessen godsdienst zo radicaal bestempelt en zich enkel richt op besparingen in loon en tijd. Laat ons niet besparen op vakken die inzetten op een vroege en diepe vorming van de mens. Waarden als barmhartigheid en vergeving krijg je niet mee in je brooddoosje. Je mag deze leren kennen, kritisch bestuderen en toepassen in veilige situaties. Mensen lopen zich te pletter binnen onze maatschappij. Prestatie wordt beloond en iedereen is vervangbaar. Stilstaan bij wat er leeft in jezelf of de ander? Liever niet. De pers smult van titels die polarisatie en onrust teweegbrengen. Met de plannen van de nieuwe regering kan ik alleen maar meegeven dat onze leerdoelen binnen het vak rooms-katholieke godsdienst al gericht zijn op een interlevensbeschouwelijke dialoog en kritisch leren kijken naar situaties en waarden. Kunnen we hierin nog groeien? Absoluut en dat gebeurt, samen met al onze leerlingen.



Verandering blijkt voor heel wat mensen spannend. Dat begrijp ik, het wijzigt dynamieken en dat voelt mogelijk onveilig. Echter wordt de term verandering, naar mijn gevoel, vaak foutief ingezet. Wanneer er fouten gemaakt worden, en er onvoldoende gevolg aan wordt gegeven, klagen mensen dat er geen verandering komt. Laten we verandering veranderen naar evolutie en bekijken wat er wel gebeurt. Het onderwijs ziet er niet meer hetzelfde uit als 50 jaren geleden. Ook de wereld en de mensen rondom ons zien er anders uit. Al deze zaken evolueren, soms te snel of te traag, maar ze bewegen. Ook de cast van deze musical evolueerde naar een geheel dat past bij het wereldbeeld en de mondiale diversiteit van 2024. 

Het verhaal, echter, bleef hetzelfde en wij, de aanwezigen, kenden het allemaal. 

Hoe kijk jij naar het godsdienstonderwijs van vandaag? Zie jij evolutie? Integreer of verwijs je in je lessen wel eens naar waarden als vergeving of het goede doen? 


Wil jij deze musical, Jesus Christ Superstar , graag zien? In Breda zijn de voorstellingen voorbij, maar de musical speelt nog tot eind november doorheen Nederland. Wil je alvast een voorproefje van deze show? Klik dan zeker hier en geniet! 


Tickets: 





Bronnen: 
   

    Je      sus Christ Superstar. (n.d.). Chassé Theater. https://www.chasse.nl/nl/programma/6392/jeangu-macrooy-lucas-hamming-e-a/jesus-christ-superstar 

Nws, V. (2024, August 24). Bidden voor godsdienstleerkracht in tijden van lerarentekort? “Schrap lessen godsdienst, dat is niet meer van deze tijd.” vrtnws.be. https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2024/08/22/godsdienstonderwijs/ 



Reacties