"Ruim kwart zij-instromers verlaat onderwijs na één jaar"


Uiteindelijk kiezen deze mensen zelf om te springen naar het onderwijs, een sector die regelmatig onder vuur ligt, dat kunnen we toch alleen maar toejuichen?

 

Tijdens de voorbije schooljaren konden we heel wat zij-instromers verwelkomen in het onderwijs. Helaas bleek dat een kwart ondertussen niet langer actief is binnen onze sector. Deze resultaten zijn door Loes Vandromme (cd&v- parlementslid) verzameld. Zij zet in op een actieplan ter ondersteuning van de zij-instromers. 

Realistisch
Het is geen geheim dat we kreunen onder tekorten aan leerkrachten. Vinden we het een goed idee dat mensen het onderwijs binnenlopen, ervan proeven en daarna kunnen beslissen of het al dan niet iets voor hen is? Je zou denken dat dit een meerwaarde is om de klassen die uren studie hebben, op te vangen wegens gebrek aan gespecialiseerde leerkrachten. Maar is het ook echt een goed idee? Lost het onze tekorten effectief op? 

Zij-instromers
Wie zijn dan deze zij-instromers? Wel, het zijn mensen die vanuit een ander beroep of studierichting starten aan een job binnen het onderwijs. Soms zijn het al bevoegde leraren die de overstap maken naar een andere vorm van onderwijs. Ze mogen proeven van wat het onderwijs en lesgeven inhoudt. Er is wel de verwachting dat wanneer ze willen blijven ze een lerarenopleiding volgen. 

Alle ballen hoog houden
Theoretisch klinkt dit waarschijnlijk als muziek in de oren. Helaas is de realiteit anders. Zij-instromers mogen inderdaad proeven, veelvuldig en op allerlei vlakken gezien ze de openstaande uren opvullen binnen hun lessenrooster. De ene lesblok al wat langduriger dan de andere. Soms moeten ze uren sprokkelen in verschillende scholen. Daarnaast komt de onzekerheid of een nieuwe tijdelijke opdracht zich zal aanbieden. Tel daar het volgen van een lerarenopleiding eens bij, dat zijn heel wat ballen die hoog gehouden moeten worden. 

Ervaringsdeskundige
Ik ben zo een zij-instromer, na een loopbaan binnen de psychiatrische verpleging mocht ik proeven van het onderwijs. Ik kon zo beginnen in de opleiding HBO-5 verpleegkunde, daarna in het secundair onderwijs en wat was dat een avontuur. Een avontuur vol ervaringen, kansen, maar ook onzekerheid en een ongelofelijke druk. Ik kreeg tijdens mijn vorige opleiding en werkervaring heel wat communicatietools mee maar had nog nooit voor een klas gestaan. Dat eerste moment zal ik nooit vergeten, ik liep de klas binnen en begon eraan. In eerste instantie probeerde ik naast het 80% werken, studeren op afstand. Deze combinatie was uiteraard niet haalbaar. Omdat de onzekerheid naar een opdracht in september 2023 weer verscheen, besloot ik om mijn blik nu volledig op de studie te zetten.

Voorstellen en plannen
In het artikel spreekt men over een tienpuntenplan waarin een realistisch beeld zal worden geschetst van wat lesgeven inhoudt. Daarnaast is er een voorstel van een 'ingroeibaan' waar men de leerkracht na het afronden van de lerarenopleiding één jaar een voltijdse werkzekerheid biedt. Het eerste beeld vind ik, op zich, positief. Daarnaast twijfel ik of men via een plan kan ervaren wat het echt betekent om op weg te gaan met leerlingen, je kennis te delen, de klassfeer bewaken, cursussen en evaluaties uit te werken,... . Bij het voorstel voor de ingroeibaan stel ik me vragen. Dit lost het probleem van de zij-instromers pas op als ze een lerarenopleiding volmaken. Daarbij stel ik me ook de vraag wat er met de opdracht gebeurt na het eerste schooljaar? Zullen ze daarna alsnog moeten sprokkelen of blijven ze in diezelfde opdracht? 

Werk aan de winkel
De kracht ligt hem volgens mij in de opvang van de zij-instromer. Zorgen dat deze mensen gehoord worden met vragen en bezorgdheden. Hen daarnaast een pakket met vormingen aanbieden waarmee ze een sterke start kunnen maken. Het is niet eerlijk om ze te laten zwoegen in een opdracht met tien verschillende takken. Deze zij-instromers zijn volgens mij absoluut een meerwaarde, ze verdienen een gepaste ondersteuning. Uiteindelijk kiezen deze mensen zelf om te springen naar het onderwijs, een sector die regelmatig onder vuur ligt, dat kunnen we toch alleen maar toejuichen? Ode aan elke school om een startpakket te laten opstellen, gericht op het onderwijs en de school die zij aanbieden. 

Via deze link kan je het artikel terugvinden. 


Reacties